Sommer in der Sonne (d.h. saksanopettajat sivistymässä Suomen saksanopettajat ry:n opintomatkalla)

Sommer – schönes Wetter – supertolle Gruppe – Studienreise – deutsche Sprache – Schweriner Innenstadt – Seen – Schweriner Schloss- Schulbesuch – Singen in der Nacht – Straßenbahn – Speicherstadt in Hamburg…

Siinä olivat puitteet, jotka tekivät saksanopettajien kesäisestä matkasta Schweriniin ja Hampuriin 4.-9.6.2014 mainioiden kurssinvetäjien myötä kerrassaan unohtumattoman elämyksen.  Matka sujui meiltä kahdeltatoista saksanopettajalta erinomaisen yhteishengen vallitessa alusta alkaen.

 

Keskiviikkona 4.6.2014

lensimme Helsingistä Hampuriin, josta matkustimme junalla matkanjohtajamme Virpi Hatakan johdolla Schweriniin, Mecklenburg-Vorpommernin pääkaupunkiin.  Schwerin on viehättävä seitsemän järven keskellä sijaitseva pikkukaupunki, jossa on melkein 100 000 asukasta ja se on sijainnut ennen yhdistymistä Itä-Saksan puolella.

Majapaikkamme oli historiallisesti merkittävä Hotel Elefant.

 

 

Torstain 5.6.2014

aloitimme matkustamalla raitiovaunulla Astrid-Lindgren-Schuleen, jossa rehtori Peter Metzler toivotti meidät tervetulleeksi kahvikupposen ääressä.  Hänen mukaansa alueella asuvat monesta maasta kotoisin olevat oppilaat tuovat omat haasteensa koulun toimintaan. Kahvin jälkeen saimme tilaisuuden osallistua kahdelle oppitunnille oman valintamme mukaan.  Esimerkiksi 8. luokan äidinkielen tunnilla oppilaat esittivät projektitöitään.  Töiden idea on se, että oppilaat tekevät valitsemistaan aiheista ryhmissä tutkielman.  Äidinkielen opettajan näistä töistä antamilla suorituspisteillä on sitten työn onnistuessa mahdollisuus nostaa minkä tahansa aineen arvosanaa yhdellä numerolla.  Vierailijat eivät näyttäneet häiritsevän vuorossa olleiden oppilaiden esityksiä, vaan ne vietiin sujuvasti läpi.

 

Toisella tunnilla seurasimme neljännen luokan englannin tuntia.  Oppilaat osallistuivat innokkaasti tunnin aiheena olleeseen eläin- ja lemmikkikeskusteluun vastaten opettajan kysymyksiin.  Myös me vieraat olimme uteliaisuuden kohteena ja osa tunnista käytettiinkin siihen, että lapset saivat esittää meille kysymyksiä Suomesta – samalla he halusivat oppia jopa muutaman sanan suomea.

Tunnit vietiin läpi perinteisillä opetusmetodeilla liitutaulua ja kuvia hyväksi käyttäen. Luokissa ei ollut tietokoneita, dokumenttikameroita eikä videotykkejä vaikka koulurakennus on suhteellisen uusi.  Oppilaat sen sijaan olivat erittäin aktiivisia.

 

Yhteisen lounaan jälkeen Joachim Bussiek (Akademie für Politik, Wirtschaft und Kultur in Mecklenburg-Vorpommern e. V.) piti meille erittäin mielenkiintoisen ja koskettavankin luennon ”Vortrag Von Deutschland nach Deutschland.  Als Westdeutscher im Osten”.

Päivä päättyi ”Petermännchen”-kierrokseen kaupungilla.  Petermännchen on Schwerinin linnan ikivanha, hyvä haltia ja toimi kierroksen oppaana.  Saimme kuulla asiantuntevan opastuksen kaupungin historiasta ja nykypäivästä.

 

 

Perjantaina 6.6.2014

kurssimme organisoinnista vastannut Julia Birnbaum-Crowson perehdytti meitä mielenkiintoisessa työpajassaan ”Musik im Deutschunterricht” musiikin hyödyntämiseen opetuksessa.

 

St. Paulskirchen kellotorni tarjosi hienot näkymät yli kaupungin.

Keskellä kaupunkia sijaitsevassa 1800-luvun puolivälissä rakennetussa linnassa oli tilaisuus tutustua muun muassa posliinimuseoon ja linnan laajaan puutarhaan.

Päivän lopuksi Martin Herold (Deutsche Auslandsgesellschaft) päivitti tietojamme saksalaisessa nykykirjallisuudessa.  Hän esitteli myös monipuolisesti saksanopettajille tuiki tarpeellisia uudissanoja esimerkiksi tietotekniikan alalta.

 

Schwerinin ohjelmamme päättyi yhteiseen illalliseen viihtyisässä ravintolassa, jossa myös hyvästelimme Martinin ja meitä kaupungissa hyvin luotsanneen Julian.  Saksassa oli parsa-aika parhaimmillaan ja saimme maistaa tätä herkkua useassakin paikassa.

 

Lauantai 7.6.2014

alkoi reilun tunnin kestäneellä junamatkalla Hampuriin.  Siellä vuorossa oli hyvin värikäs opastuskierros raatihuoneella, jossa kuulimme monenlaisia tarinoita raatihuoneen historiasta ja nykypäivästä.

Illalla olimme mukana varsin omintakeisella tutustumiskierroksella Reeberbahniin, jossa ”Blonder Hans” kertoi meille tarinoita kuuluisasta alueesta ja sen erikoisista asukkaista.

 

Sunnuntaina 8.6.2014

saimme nauttia kauniista urkumusiikista Pyhän Mikaelin barokkikirkossa.  Urkukonsertin jälkeen tutustuimme suureen, valoisaan ja kauniiseen kirkkoon ja sen kryptaan taitavan opasrouvan johdolla.  Helluntain kunniaksi kirkko oli koristeltu koivunoksilla, perisuomalaisilla juhannuskoristeilla. Kirkko on tuhoutunut kaksi kertaa tulipaloissa yli 300-vuotisen historiansa aikana, mutta rakennettu uudestaan.  Myös toinen maailmansota aiheutti vaurioita kirkolle.

Der Michelin jälkeen tutustuimme Speicherstadtiin ”kaikkien aistien kaupunki-kierroksella” taas erittäin pätevän oppaan johdollaSpeicherstadt on Hampurin satamassa oleva maailman suurin puupaalujen varaan rakennettu varastokaupunki. Se rakennettiin vuosien 1883 – 1921 aikana. Nykyään näissä kanaalien ympäröimissä punatiilisissä varastorakennuksissa on monenlaisia erikoisliikkeitä ja museoita. Alue on suojeltu ja se on osa Hampurin uutta kaupunginosaa, HafenCityä.  Oivallisen oppaamme matkassa saimme muun muassa tunnustella ja maistella kahvi- ja kaakao- papuja ja arvailla, mitä ne ovat.

 

Päivän lopuksi teimme pienen merimatkan lautalla Neumühleniin, kalaravintola Zum Alten Lotshausiin, jossa nautimme sekä maittavasta ruuasta että laulamistamme yhteislauluista.

 

Maanantaina 9.6.2014

viimeisenä matkapäivänämme kävimme vielä Hafenrundfahrtilla valtavan kokoisessa Hampurin satamassa.

Maanantai sattui olemaan Saksassa toinen helluntaipäivä, joten kaupat pysyivät suljettuina ja shoppailuun aiotut rahamme säästyivät.  Aamupäivä oli onneksi aurinkoinen, joten kävelykierros ydinkeskustassa päätti mukavasti reissumme ennen lentokentälle lähtöä.

Kokonaisuudessaan opintomatka oli erittäin onnistunut ja hyvin järjestetty, vaikka aikataulu oli tiukka ja ohjelmaa paljon.  Käyntikohteet ja opastukset olivat mielen-kiintoisia, samoin Schwerinin luento-osuudet.  Odotammekin innolla ensi kesän 60-vuotisjuhlamatkaa Saksaan.

Eila-Irmeli Nurmi ja Auli Elomaa

 

 

Permanent link to this article: https://www.suomensaksanopettajat.fi/sommer-in-der-sonne-d-h-saksanopettajat-sivistymassa-suomen-saksanopettajat-ryn-opintomatkalla/