Terveisiä Sveitsin IDT-konferenssista!

PJ Kirsi Aaltonen-Kiianmies & entinen hallituslainen Virpi Hatakka

PJ Kirsi Aaltonen-Kiianmies & entinen hallituslainen Virpi Hatakka (kuva: Bernhard Ludewig)

1700 osanottajaa ja esitelmänpitäjää valloitti Sveitsin Freiburgin viikoksi 31.7.-4.8. IDT-konferenssin pääjärjestäjä on kattojärjestömme IDV yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa, ja IDT on tärkeä osa IDV:n toimintaa. IDT:n sivuilta voi tutkia laajaa valikoimaa:  Fachprogramm ja Rahmen/Kulturprogramm. Tarjottimella oli tänäkin vuonna valtava määrä luentoja, esityksiä, podium-keskusteluja, työryhmiä, vaarana ahnehtia liikaa! Neljän vuoden välein järjestettävä konferenssi on upea tilaisuus päästä tutkimaan uusinta uutta saksan opettamisessa (mm. kustantamot Klett, Cornelsen, Hueber) ja tutustua muiden maiden opettajiin työpajoissa ja keskusteluissa. Hienoin kokemus oli yhteinen kieli: ihan sama, mistä maailmankolkasta puhekumppani oli kotoisin, keskustelu sujui aina saksaksi. Oikea kansainvälinen kielikylpy.

Kylpyä saimme muutenkin, koska Lucifer-Hitze vyöryi parahiksi Freiburgiin konferenssin ajaksi. Viuhkat tekivät kauppansa! Konferenssin aihepiirit oli jaoteltu selkeästi osastoihin, ja osallistuin lasten ja nuorten saksan opetuksen osastoon kolmena päivänä. Pidin ns. speed paper-esityksen Tampereen kielivalintamallista. Esitykset kestivät tässä osastossa 5 min., aina 4-5 esitystä peräkkäin, jonka jälkeen jokainen puhuja piti workshoppia kuuntelijoille 20 min. ajan. Malli toimi mielestäni erittäin hyvin. Puhujat kertoivat opetuskokeiluistaan, projekteistaan, pienimuotoista tutkimuksistaan, luokka-aktiviteeteistaan, eli me kaikki voisimme pitää seuraavassa IDT:ssä, vuonna 2021 Wienissä, vallan mainiosti tässä osastossa esityksiä. Tähän kannustan teitä.

Muissakin osastoissa oli suomalaisia pitämässä esitelmiä, mm. Alexandra Virtanen Turusta ja Tampereelta Laura Pihkala-Posti ja Dieter Hermann Schmitz.

Podium-kokouksissa osallistuin yhdistystyön omiin keskusteluihin, joissa saatiin kuulla saksan kielen tilanteesta ympäri maailmaa, niin pienten maiden kuin isojen maiden. Alkuvuodesta meiltä pyydettiin oma selostus Suomen tilanteesta, ja sitä selvittelin lisää keskusteluissa. Kaikilla osanottajilla on yhteinen päämäärä saada vahvistaa saksan kielen asemaa ja kannustaa sen opiskeluun. Omissa puheenvuoroissani kerroin erityisesti kielivalintakeinoistamme ja mielenkiintoa herättivät varhentaminen ja kielisuihkut: miten niiden avulla tuodaan kieli elävästi lapsille.

Konferenssin päätöslauselma ts. keskusteluiden yhteenveto

Kulttuuriohjelman yksi huippukohdista oli energisen EINSHOCH6-bändin esiintyminen. Pojat kiertävät maailmalla mainostamassa saksaa hiphopin tahtiin, pitävät workshoppejakin, ja suuri haaveeni olisi saada heidät Suomeen kiertueelle. Parhaillaan tutkimme tätä mahdollisuutta. Bändin Bandtagebuch ja laulut löytyvät Deutsche Wellen sivulta.

IDT-konferenssin yhteydessä järjestetään IDV:n viralliset järjestäytymiskokoukset, joissa joka maasta on kaksi edustajaa. Hatakan Virpi, pitkäaikainen hallituslaisemme ja aktiivinen kieltenopettaja joka saralla, oli kanssani edustamassa. Virpiä saatte kiittää vauhdikkaista facebook-taltioinneista!

Kreikan Panhellenischer Deutschlehrerverband valittiin uudeksi jäseneksi, joten jäsenmaita on nyt komeasti 84. IDV:n hallitus on tehnyt valtavasti töitä viime vuodet: uusi ilme nettisivuilla ja julkaisut ovat laadukkaita. Näkyvyyttä on siis lisätty, jolloin on saatu uusia tukijoita, ja siten talous on oikein hyvässä kunnossa. Schriftleiter Geraldo de Carvalho ja Schatzmeister Benjamin Hedzic ansaitsevat kiitoksensa. Hallitusvaaleissa valittiinkin hallitus uudestaan, ja vain yksi jäsen, varapuheenjohtaja Alina Dorota Jarzabek,  luopui monen aktiivisen hallitusvuoden jälkeen, ja hänen tilalleen valittiin Monika Janicka. Marianne Hepp jatkaa puheenjohtajana, sihteerinä Puneet Kaur

Esittelyt

Hallituksessa työskentelevät lisäksi Saksan, Itävallan ja Sveitsin asiantuntijat: Andrea Schäfer, Sonja Winklbauer ja uutena Sveitsin Naomi Shafer. Sveitsin monivuotinen asiantuntija Joachim Hoefele teki suuren työn tämänvuotisen IDT:n kanssa.
Oman yhdistyksemme 60-vuotisjuhlissa keväällä 2015 IDV:n hallitus oli mukana, ja he muistelivat hienoa juhlaa edelleenkin lämmöllä. Tästä edelliselle puheenjohtajallemme Outille ja silloiselle hallitukselle suurkiitokset.

Virpin kanssa edustimme Suomea Verbandsfenster der Welt-iltapäivässä: jokainen maa saa esitellä omaa toimintaansa ja tarjota oman maansa herkkuja, aivan huippua! Suomi-lippikset päässä me Virpin kanssa tarjosimme snapseja ja lakkalikööriä ja tietenkin Fazerin herkkuja. Suosio oli taattua…

Itävalta oli vahvasti esillä näyttelyalueella: seuraava IDT järjestetään Wienissä 2.-6.8.2021. Kannustamme Virpin kanssa teitä osallistumaan ja pitämään esityksiä! Rahoitusta ja stipendimahdollisuuksia on hyvä alkaa jo kartoittaa: alamme myös yhdistyksessä tutkia, mitä väyliä olisi teille olemassa.  30.9. pidettävä Im deutschen Netz zusammen- tapahtuma kaikille saksan kielen ja kulttuurin toimijoille Deutsche Schulessa Helsingissä on mainio tilaisuus kartoittaa tätä. Päivän ohjelma valmistumassa!

Alles Liebe, Kirsi

IDT_2017_Suomi_Viro

vasemmalta: Kirsi, Viron pj Signe Ilmjärv, vieraita (kuva: Virpi Hatakka)

Permanent link to this article: https://www.suomensaksanopettajat.fi/terveisia-sveitsin-idt-konferenssista/