Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton oppilasvaihto on ystävyysseurateko 2015

kuva Pirkko Heiniö

kuva Pirkko Heiniö

 

Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto ry:n (SSYL) yli 20 vuotta jatkunut oppilasvaihtotoiminta sai ystävyysseurateko 2015 -tunnustuksen perjantaina 22.1.2016. Valinnan teki europarlamentaarikko Henna Virkkunen viiden finalistiehdokkaan joukosta.

“Ystävyysseurojen toiminta perustuu aktiivisiin kansalaisiin, jotka vapaaehtoisvoimin tekevät todella arvokasta työtä kansainvälisten verkostojen lujittamiseksi ja hyvinvoinnin rakentamiseksi. Se on kansalaisyhteiskunnan toimintaa parhaimmillaan”, toteaa Henna Virkkunen ystävyysseurojen merkityksestä.

Palkintoperusteluissa SSYL:n todetaan menestyksekkäästi luoneen ja kehittäneen ystävyysseurojen toimintamalleja sekä ansiokkaasti edistäneen eri maiden ja kansojen ystävyyttä.

Ystävyysseurateko on Ystävyysseurojen Liitto ry:n (YSL) uusi avaus. Teko nimettiin nyt ensimmäistä kertaa ja jatkossa se nimetään joka toinen vuosi. Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto on YSL:n jäsen.

Oppilasvaihto on yhteistyötä

Oppilasvaihtotoiminta alkoi SSYL:ssa 1990-luvun alussa, kun Opetushallitus luopui vaihdon järjestämisestä. Vaihdon tavoite on tarjota 15–18-vuotiaille nuorille tilaisuus kehittää saksankielentaitoa, kerätä kansainvälistä kokemusta ja ylipäänsä oppia toisen maan kulttuurista ja samalla myös omasta itsestä. 1990-luvulta lähtien SSYL on välittänyt lähes 3000 vaihto-oppilasta Suomesta Saksaan.

Alusta asti keskeinen yhteistyökumppani on ollut SSYL:n saksalainen sisarjärjestö Deutsch-Finnische Gesellschaft (DFG). DFG:n vapaaehtoiset etsivät joka vuosi noin sata isäntäperhettä suomalaisille yläkoululaisille ja lukiolaisille, jotka ovat kiinnostuneita saksan kielestä ja Saksan kulttuurista. Vastavuoroisesti SSYL etsii isäntäperheet Suomeen suuntaaville saksalaisille koululaisille. Vaihto-oppilasjakson aikana nuoret asuvat isäntäperheissä ja käyvät paikallista koulua ja oppivat näin kieltä ja kulttuuria käytännössä.

Oppilasvaihtotoiminnalla on merkittäviä positiivisia vaikutuksia niin yksilö- kuin yhteiskunnallisella tasolla: nuorten kielitaito ja kansainvälisyystaidot kehittyvät ja samalla tuetaan koulujen kieltenopetusta sekä varmistetaan saksanosaaminen muun muassa talouselämän tarpeisiin.

SSYL:n oppilasvaihto pähkinänkuoressa

  • Vaihto-oppilas asuu isäntäperheessä osallistuen sen arkeen ja vapaa-aikaan. Vaihto-oppilas käy oleskelunsa ajan myös paikallista koulua.

  • Vaihtoajat Suomesta Saksaan: kuukauden kesävaihto (yläkoulun 8.- & 9.-luokkalaisille sekä lukiolaisille), kolmen kuukauden vaihto syksyllä (lukiolaisille) ja lukuvuosivaihto (lukiolaisille).

  • Hakuaika alkaa lokakuussa ja kestä tammikuun loppuun. Vuoden 2016 vaihtopaikat ovat haettavissa 31.1.2016 asti.

  • Kustannukset koostuvat järjestölle maksettavasta toimistomaksusta (240 € – 370 €), isäntäperheelle maksettavasta kulukorvauksesta (200 € – 250 €) sekä matkoista Saksaan ja takaisin (+mahdollisista koulumatkakuluista paikan päällä), vakuutuksesta ja vapaa-ajan taskurahasta.

  • SSYL etsii joka kevät isäntäperheitä saksalaisille nuorille. Heidän oleskelunsa Suomessa alkaa kunkin vuoden elokuussa ja kestää hakijasta riippuen kuukauden tai syyslukukauden ajan (noin 4 kuukautta).

  • Lisätiedot: www.ssyl.fi/oppilasvaihto, www.ssyl.fi/isantaperheeksi

Permanent link to this article: https://www.suomensaksanopettajat.fi/suomi-saksa-yhdistysten-liiton-oppilasvaihto-on-ystavyysseurateko-2015/