Saksan kielen päivä kokosi saksanopettajat ja -ystävät Helsinkiin

teksti: Paula Schuth, Kirsi Aaltonen-Kiianmies

IMG_1225Iloinen puheensorina täyttää Helsingin Saksalaisen koulun juhla- ja jumppasalit. Tänne on kokoontunut yli parikymmentä suomalais-saksalaista tai saksankielistä instituutioita esittelemään toimintaansa Saksan kielen päivän messuilla. Yleisöä paikalla on noin 120. Toimintaansa esittelevät mm. Saksan, Sveitsin ja Itävallan suurlähetystöt, Saksalainen kirjasto, Goethe-Institut ja Aue-säätiö. Myös Helsingin yliopisto, Opetushallitus ja Suomalais-Saksalainen kauppakamari ovat mukana. Tarjolla on maatietoutta, vinkkejä saksankieliseen kulttuuritarjontaan ja paljon muuta. Mukana oli vieraiden iloksi tänä vuonna 27 näytteilleasettajaa.

Syyskuun lopulla järjestetty Suomi-Saksa Yhdistysten Liitto ry:n ja Suomen Saksanopettajat ry:n Tag der deutschen Sprache -tapahtuma onnistui taas keräämään saksanopettajia ja Saksan ystäviä eri puolilta maata yhteen. Nyt jo kolmatta kertaa pidetty tapahtuma järjestettiin tänä vuonna 28.9. yhteistyössä Saksalaisen koulun ja Goethe-Institutin kanssa.

IMG_1265Messujen lisäksi Saksan kielen päivä tarjoaa opetushenkilökunnalle monipuolisia työpajoja sekä opettajille ja muille kiinnostuneille Saksa-aiheista kulttuuriohjelmaa. ”Meidän järjestäjien tavoitteena on ollut saattaa yhteen Saksan kielestä ja kulttuurista kiinnostuneet ihmiset eri puolilta Suomea ja tarjota myös suomalais-saksalaisille instituutioille paikka olla esille ja verkostoitua,” kertoo SSYL:n puheenjohtaja Luise Liefländer-Leskinen. Työpajojen vetäjinä mukana ovat mm. kustantamot Sanoma Pro, Otava, eOppi sekä saksalainen Hueber Verlag ja Goethe-Institut. Mukaan on kutsuttu työpajojen pitäjiä myös Münchenistä, Riiasta ja Kööpenhaminasta. ”Työpajoja on pyritty tarjoamaan kaikkien asteiden saksanopettajille ja eri aiheista. Osa työpajoista keskittyy uusiin oppikirjoihin ja osa taas on tarjonnut uusia metodisia valmiuksia tai taustoittanut laajemmin esim. kielen opettamisen tilaa Saksassa,” summaa Suomen Saksanopettajat ry:n puheenjohtaja Kirsi-Aaltonen Kiianmies.

IMG_1263

Päivä jatkuu ajankohtaisella paneelikeskustelulla ”Warum deutsch?” SSYL:n pj:n Luise Liefländer-Leskisen johdolla saksan kielen asemasta Suomessa keskustelevat Saksan suurlähettiläs Detlef Lingemann, Sveitsin suurlähettiläs Heinrich Maurer, Itävallan suurlähettiläs Maximilian Hennig, Goethe-Institutin kieliosaston johtaja Ulrike Eichstädt, Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin Antti Grönlund ja journalisti Mika Tommola. Panelisteja yhdistää huoli saksan kielen tilanteesta Suomessa ja oppilasmäärien vähenemisestä.

 

Mielenkiintoisen ja vauhdikkaankin päivän kruunaa M.A.Nummisen ja Pedro Hietasen huikea ja jo valmiiksi hyvää mielialaa vieläkin paremmaksi nostattava konsertti – mit wunderbaren Liedern auf Deutsch!

IMG_1275

 

Permanent link to this article: https://www.suomensaksanopettajat.fi/saksan-kielen-paiva-kokosi-saksanopettajat-ja-ystavat-helsinkiin/