Pitkän saksan koe, syksy 2016

Yo pitkä saksa syksy 2016

 

Hallituksemme jäsenet kommentoivat pitkän saksan koetta, lähinnä avoimia kysymyksiä. Kopiointikiellon vuoksi kirjoitelmista ei voida laatia mallipisteytyksiä.

 

• YTL:n ohjeet olivat hyvin selkeät, varsinkin kun pisteytys avoimissa on 1, yhdessä tapauksessa kaksi pistettä.
• Mielenkiintoista oli kolme eri tehtävätyyppiä saman tekstin kohdalla.
• Kuuntelu oli ihan ok.
• Virheet ohjeistetaan alleviivaamaan aina. Onko siinä mitään järjkeä kohdissa 12 ja 13? Alleviivausten tekeminen on kuitekin suhteellisen työlästä.
• Parissa kohtaa opiskelijat ottivat turhia virheitä näppäilyvirheiden takia.

 

Kuullunymmärtäminen:

7
– En vähentänyt pistettä, jos “väsymys” puuttui. Pidin keskeisenä tietoa, että muusikot olivat innoissaan positiivisen yllätyksen ansiosta?

8
– Hyväksyin myös vastauksen, että nainen näki aseistautuneita miehiä kadulla – olisiko tämä riittävä peruste naiselle kutsua poliisit? Vai onko se keskeistä, että hän luuli miesten suunnittelevan ryöstöä?

11.1
– Riittääkö vastaukseksi, että hän saa kokemusta? Onko “valmistumisensa jälkeen” keskeistä?

 

Kirjallinen:

 

1.3
– Köysirata on olennainen osa vastausta joten “Niiden luo pääse helposti” minusta ei tuo pistettä

5.6
– Hyväksyin myös vähän ontuvaa suomea, kunhan vastauksesta välittyi, että ihmisellä joko on tai ei ole taiteellisuutta. Jos vastauksessa sanottiin jotain sen suuntaista, ettei kaikista voi tulla taiteilijoita, pidin sitä liian epätarkkana, koska se voisi tarkoittaa myös, että kaikki eivät voi elättää itseään tällä ammatilla.

7.3
– oli vähän hankala ja pystyn kuvittelemaan, että vastauksia tuli laidasta laitaan; meillä molemmat olivat kuitenkin 0p “musikaalisuus liittyy jotenkin selviytymisaistiin (mikä se on?) ja toisessa musikaalisuuden tilalle oli laitettu musiikki joten myös 0p

– Vaikea. Kokeilin, saisiko pisteen, jos on kirjoittanut “musiikilla” eikä musikaalisuudella. 90% vastausta väärin.

8.
– oli selvä juuri sellaisena kuin ohjeessa

– Vastauksen ensimmäisessä osassa en antanut pistettä, jos “useasti” puuttui. Hyväksyin, että useita oppitunteja jouduttiin keskeyttämään (vrt.opetus keskeytyi)

9.
– Täydellisen vastauksen tulisi sisältää myös tämän miesten pelastamisen.

10.
– “se houkuttelee pesäntuhoajalinnut paikalle” oli oiva vastaus 1p ja “koiraat eivät laula lähellä pesää” on ihan selvä 1p.

13.2
– En vähentänyt pistettä, kun Finnland oli kirjoitettu Finland mutta genetiivi oikein. En antanut pistettä, kun artikkeli puuttui (finnische Geschichte)

14
– Oli aivan turhaan 1p ja painokerroin 2. Toivottavasti vaihdetaan toisin päin, kun tämän ohjeen mukaisesti voi jonkun kokelaan vastaus jäädä kokonaan pisteittä. Minkälaiset virheet sallitaan? Saako pistettä, jos on jättänyt 14.3. esim. “hin” -sanan pois, kun muuten kaikki oikein? Silti ymmärrettävä? Jos pistemäärä olisi 2-0 ja kerroin 1 voisi oppilas saada edes yhden pisteen.

Permanent link to this article: https://www.suomensaksanopettajat.fi/pitkan-saksan-koe-syksy-2016/